Cześć, jestem nowy na forum to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość mam nadzieję ,że temat w dobrym dziale umieściłem, jeśli nie proszę o przeniesienie tematu do odpowiedniego działu.
Troszkę o mnie: Akwarystyką interesuję się od 4 lat, posiadam aktualnie Malawi niestety te ryby nie spełniły moich oczekiwań.

Czytając na tym forum o inteligencji Pawiookich zdecydowałem się na nie. Chciałbym stworzyć im jak najlepsze warunki. Aktualnie jestem w trakcie kompletowania budżetu więc może uda mi się wystartować do listopada z tym akwarium.
Moja koncepcja wygląda następująco:
Akwarium będzie wielkości 160x60x50h co daje 480L (niektórzy na forum mają szerokość 50 czy tyle wystarczy?) W artykule o akwarium dla pawich jest napisane minimum 60 szerokości. Filtracja falownik (chińczyk) 2000l/h 2x Ikola Maxx 400 jeden mechanik drugi biolog czy wystarczy taka? Oświetlenie to belka oświetleniowa 38W (chińczyk). Podłoże zwykły piasek kwarcowy.
Obsada na początek: 6x Albino oscar poźniej zostanie parka co polecacie do nich? Może parka pielęgnic? Czytając literaturę wpadłem na wariant oscary+zbrojnik giceps (który bardzo mi się podoba ,ale czy czasami nie jest za duży jak na moje akwarium?)+ kiryśniki, następny wariant oscar+płaskoboki tępogłowe (niestety one nie podobają mi się ze względu na płochliwość).
Rośliny: tutaj niestety nie mam pola do popisu ze względu na to ,że te rybki bardzo niszczą. Myślałem nad pistami, nurzańcem pewnie i tak nic z nich nie zostanie.
W akwarium również się znajdą korzenie oraz duży kamień.