Tak niema żelatyny,można dodać 2łyzki maki pszennej dla lepszego sklejenia i wystarczy bo jajko wiąże,co do dodatków to droga wolna można kombinować.Różnica w karpiu i pielęgnicy jest znikoma co do pokarmu karp żre wszystko!!! a podstawa każdej paszy czy granulatu pstrągowego to białko czyt,proteiny niektóre pasze mają dodatki dla szybkiego wzrostu są to pochodne sterydów wiec raczej tego nie polecam pielęgnicy,można dodać coś na wybarwienie czyli jakieś gotowe płatki wsypać,krewetki,kiełże,kawałki raków,małże, zmielone to wszystko daje nam o wiele bogatszy komplet białek i witamin niż sklepowy shit.....ze tak to nazwie,ale najlepszym popychaczem wzrostu będzie tutaj mączka rybna do kupienia wędkarskim.
co do barwienia można nasz pokarm barwic zielony,czerwony,czarny, to już wedle zachcianki,ja w domu mam maszynki do wytwarzania kulek wiec może zrobię kuli a nie wałki,nie wiem tylko ile to będzie schło ale myślę ze ok 24 styknie,po wysuszeniu najlepiej do kartonu albo można zamrozić na zimę.