Witam wszystkich,
ostatnio trochę zaszalałem i wpadłem na pomysł zrobienia jedzonka dla moich rybek.
Jako że miałem troche żarcia w formie suszonych krewetek, takiego samego gammarusa, hikari chichlid staple i druga paczka gold dla wybarwiania, płatki jajeczne i granulat wysokoproteinowy które to jedzenie moje pawice nie jadły prawie wcale - tylko syf się w wodzie robił a następnego dnia przez to właśnie parametry wody wtedy zaczynały robić się tragiczne.
Wziąłem wszystko pozgniatałem, zmiksowałem, dołożyłem ładną podwójną pierś z kurczaka (oczywiście zmieloną), wszystko razem jeszcze raz wymieliłem i taki oto produkt podzieliłem na ładne kosteczki (użyłem do tego opakowania po mrożonym krylu bodajże - super kostki wyszły potem tylko do woreczków) i teraz tylko wyjmuję z zamrażarki kostkę, odkrawam od niej kawałków na jeden raz dla rybek i rybki że tak się wyraże wpieprzają jak dzikie. Jak tylko idę z talerzykiem do akwa to już widzę rybki przy szybie. Narazie są małe i dlatego uczę je jeść z ręki - dużym bym się nie odważył chyba - i już mi się wszystko udaje (nie atakują palca, nawet jak włożę palec z tym miksem - wyszedł bardzo klejący tak że ładnie klei się do palca ale dopiero jak zacznie się rozmrażać i po włożeniu palca z miksem do wody ładnie wszystko siętrzyma palca - to jedzą tylko jedzenie a jak palec sam zostanie to już go nie gryzą - odpływają, widzę jak uważnie przyglądają się palcowi w wodzie zanim zaczną z niego jeść ale wcześniej albo rano po nocy to atakują wszystko (skaczą po 5 cm nad powierzchnię wody i atakują więcej powietrza niż moją rękę z jedzeniem i dopiero jak się uspokoją to obierają cel i atakują ale tylko jedzenie - mam nadzieje że im tak już zostanie

No i najważniejsze dla mnie - zero syfu w wodzie (tylko to co pawicom ze skrzeli wyleci ale dużo z tego zjada płaskobok i gurami - wiem że nie pasuje ale wylatuje i za niego drugi płaskobok wlatuje, gurami wziąłem dla kolegi i coś się chyba rozchorował bo go nie widzę ale narazie pawice mu nie zagrażają.
I teraz najważniejsze, proszę o pytanie specjalistów czy taki miks nie zaszkodzi rybom i czy jest dla nich odpowiedni, proszę również o wypowiedzi na temat czym karmicie swoje pupilki, jakie miksy dla nich robicie bo rozumiem że o żywym pokarmie jest już temat bardzo kolorowy:)