Witam !
Ja natomiast odpisze ze najpierw trzeba przeczytac linki Kamyllo bo takie tematy na forum byly poruszane juz "milion" razy.
Podpowiem Ci tez ze ile uzytkowinikow tyle opinni co do wielkosci, filtracji czy oswietlenia zbiornika.
Najlepiej pomalu uczyc sie samemu przy oczywiscie pomocy w razie w od tych ktorzy posiadaja wieksza wiedze.
Nie mozesz sugerowac sie oipnia jednej osoby nigdy tak nie robie jak czegos nie wiem tylko wyciagac wnioski z tego co mowia, pisza i z tego co robisz sam. Tak nabierzesz doswiadczenia.
Co do propozycji kolegi - kwestia gustu - dla mnie plotka czy karas japonski jest ladniejszy niz plaskobok - kazdy. Akwarium ma ozdabiac tez oprocz bycia hobbym. Ale kazdy ma swoje gusta i kazdy powinien szanowac gusta innych
Na koniec moja opinia:
300 l - smialo 10 pawich zarzucaj, pod warunkiem ze masz co z nimi robic po czasie..
po kilku tygodniacj juz oddaj 2 - najmniej lubiane, pozniej kolejne juz w innym odstepie czasu.
W ten sposob sam wyselekcjonujesz sobie np. 5 ke z ktorej dobierze sie moze parka.
Filtracja ?
Tetratec 1200 w standardowym jego wyposazeniu bez zadnych podzialow na mechaniki i biologiki plus gabka na wlot.
W srodku jakas pompka co by wode ruszala.
Kazdy robi po swojemu i kazdy stara sie jak moze, wazne sa efekty jak: zdrowie rybke i roslinek, ich budowa ciala, wielkosc, przyrost, osiagniecie pary pozniej ikry a na koniec mlodych..
Rob jak uwazasz ale z glowa.
Pozdrawiam