Zdecydowałem się jednak na pawice w zbiorniku 120x50x50,ew. 120x40(h)x50. Kurde, to silniejsze ode mnie i wbrew opinii wielu osób z tego forum, ale muszę spróbować! Docelowo ma to być tylko jedna para, widziałem na żywo taki zbiornik, ryby są zdrowe, wybarwione, składają ikrę Zrezygnować i wziąć inne pielęgnice mogę zawsze...Ale ad rem...
1.Pytanie może naiwne, ale wytłumaczcie mi, proszę jak to jest z typową pokrywą choćby Diversa 120x50 (Selecto),choć tyczy to każdej innej. . Jeśli nie będzie dodatkowej pokrywy szklanej to czy całe oświetlenie, bez względu jakie ono w takiej pokrywie zostanie zamontowane, nie będzie korodować, brudzić się...Jeśli zrobię dodatkowe przykrycie robi się problem z karmieniem i czyszczeniem zbiornika...Jak to należy rozsądnie załatwić?
2. Czy w przypadku tego typu pokryw nie zachodzi sytuacja, że skraplająca się wilgoć spływa spod pokrywy na ścianki akwa? Jak to wygląda faktycznie i jeśli taka sytuacja występuje co należy zrobić?
3. Chciałbym by zbiornik miał oświetlenie bardzo delikatne, półmrok, tym bardziej, że dojdzie zewnętrzne tło skrzynkowe, które chcę sam wykonać, a w akwa będzie jakiś korzeń i jakś jedna dajmy na to twarda żabienica i ją właśnie chcę lekko podświetlić. Wspomniana wyżej pokrywa ma 2 świetlówki T8 30W,więc to za dużo na takie warunki. Czy da się jakoś przerobić taką instalacje na właściwe oświetlenie punktowe wewnątrz pokrywy? Jeśli tak to w jaki sposób mogę to zrobić i jakie to ma być konkretne oświetlenie? Będę wdzięczny za podanie konkretnego typu takiej lampki i koloru barw...
4. Tło skrzynkowe... Chcę je lekko doświetlić od góry więc tam musze dać jakieś leciutkie światełko. Możecie mi konkretnie opisać jak się za to zabrać?
Nadmieniam, że niestety jako już prawie emeryt, pieniążki grają role decydującą, więc byłbym bardzo zobowiązany gdybyście ten aspekt uwzględnili w swych podpowiedziach
Z poważaniem dla braci znacznie bardziej doświadczonej
Czesiek