sobota, styczeń 22, 2022
Witamy w pawiookie.pl!
Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

HQI ,T5 - I NIC JUŻ NIE ROZUMIEM :/
(1 przeglądających) (1) Gość

TEMAT: HQI ,T5 - I NIC JUŻ NIE ROZUMIEM :/

Odp:HQI ,T5 - I NIC JUŻ NIE ROZUMIEM :/ 09/09/2011 21:06 #39438

rmboss napisał:
RBeni182 napisał:
Ide na papierosa...

Dodam ,że nie palę.

Szkoda ,że niektórzy nie rozumieją jak się grzecznie prosi.


-A jednak po czasie rozumieją


Rozumieli od poczatku - temat swiatla nas zblizyl do siebie wiec czytaj

Alternatywa dla HQI jest ARCADIA.

Jedno pytano Ty chciales HQI dac pod pokrywe zaraz nad woda ?

Rafal


No chciał - nie da się tak....
  • corleone
  • Offline
  • Użytkownik (2 ostrz.)
  • MJ
  • Posty: 2603
Ostatnio zmieniany: 09/09/2011 21:06 przez corleone.

Odp:HQI ,T5 - I NIC JUŻ NIE ROZUMIEM :/ 09/09/2011 21:06 #39439

Zaraz nad wodą to pojęcie względne. Dla jednego to będzie 30 cm dla drugiego 2 cm

Nie chciałem tylko dalej chcę.

Tak pod pokrywę.

Na 100% jest to możliwe to nie ulega wątpliwości.Problem jeden jak to chłodzić ,żeby było tanio i energooszczędnie.

Kiedyś mi mówili , że się nie da zrobić tanio inkubatora, ja zrobiłem- choć projekt umarł co prawda. Zamiast jaj bażanta inkubował jaja papugi(normalnie rozwijała się papużka falista) ale i tak był zrobiony kosztem około 30 zł ,a w sumie to żadnym bo wszystko posiadałem.Projekt umarł w zasadzie dlatego ,że okazało się ,że kura nakryta skrzynką od jabłek robiła to lepiej siedziała tak chyba dwa dni a potem już opiekowała się jajami i później młodymi bażancikami jak swoimi:)- na to akurat wpadł kolega.



Co powiecie na takie coś?
Cytat ze strony Częstochowskiego Forum Akwarystycznego:

" Często można spotkać się z opinią, iż lampy HQI się strasznie grzeją. Nie jest to prawdą... ponieważ jest to jedno z najwydajniejszych źródeł światła, i świetlówki o takiej samej mocy więcej energi wydzielają w postaci ciepła niż hqi (a więc jeśli martwimy się o wzrost temperatury w zbiorniku... to raczej niepotrzebnie). Rozgrzany żarnik HQI ma oczywiście wyższą temperaturę niż swietlówka... co wynika ze znacznie mniejszej powierzchni promieniowania... oczywiście żarnik jest w obudowie. W przypadku zbyt małej oprawy jej temperatura może być wysoka (w przypadku moich lamp. ok. 60 °C). Nie wiem jaka jest temp. lampy zrobionej z oprawy halogenowej."
  • Beni182
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 210
Ostatnio zmieniany: 10/09/2011 01:15 przez Beni182.

Odp:HQI ,T5 - I NIC JUŻ NIE ROZUMIEM :/ 10/09/2011 17:28 #39469

Beni182 napisał:
Zaraz nad wodą to pojęcie względne. Dla jednego to będzie 30 cm dla drugiego 2 cm
Może nie pojęcie względne , bo dla żarników 70 wat to min to 30cm jak chcesz wyżej to już twoja sprawa. Akurat to podyktowane jest względami bezpieczeństwa , a to bardzo ważne.

Nie chciałem tylko dalej chcę.
To dobrze na początku się z reguły chce. Gorzej później. No , ale trochę determinacji i będzie ok.

Tak pod pokrywę.
Można tylko , że żarniki pracują lepiej i dłużej tz. ich parametry są dłużej aktywne gdy mają chłodzenie.Dlatego w lampach nowszej generacji są używane wbudowane wentylatorki , radiatory.
Jeżeli nie ma materiały użyte do produkcji lamp są z tworzyw dobrze oddających ciepło.
Przynajmniej powinny.
Inna sprawa , że 150 watowe rozgrzane żarniki spokojnie wystarczą , aby ścięło się białko jaj. Tak , więc zamykanie takiego układu w "czymś małym" wilgotnym i praktycznie szczelnym do tego jeszcze zrobione samemu....??? można , ale materiały anty-korozyjne ,plus dobra elektronika kosztują.

Na zdj. tych którzy robili samoróbki nie widać zbytnio korozji , bo są zdj. świeże mają 1-2 lata. Ja posiadam Aquamedica 9 rok i śladu nie ma na nich tych 9 lat.
Nie twierdzę , że nie można zrobić lampy made in sam , ale jak masz wydać kilka set zł. Na wszystko plus żarniki profesjonalne to lepiej kupić nową lampę która ma żarniki lub poszperać na giełdach i odkupić profeskę w dobrej cenie

Na 100% jest to możliwe to nie ulega wątpliwości.Problem jeden jak to chłodzić ,żeby było tanio i energooszczędnie.
Przy Hqi nie da się tanio i energooszczędnie. Trzeba się liczyć , że lampa np. 2x70 wat palona przez 8 godzin dziennie skonsumuje nam około 20 kilku zł m-c.
2x150 wat pewnie gdzieś około 45-50 zł.
Nie wiele , chyba , że skrupulatnie liczymy każdy grosz.
Wiadomo dochodzą inne opłaty związane z akwarium , a to rośnie proporcjonalnie z wielkością zbiornika.

Doliczyć trzeba , że wymiana żarników przy typowo roślinnym akwarium co 9-12 m-cy to obowiązek. Przy akwarium z rybami można spokojnie świecić do dwóch lat jeżeli chodzi o żarnik , T5 , T8 , inne źródła światła żarówki eco , led itd.
W ostatnim przypadku można świecić i świecić , ale trza brać pod uwagę , że dobre ledy kosztują kilka tys zł. Z markowymi ledami.


Co powiecie na takie coś?
Cytat ze strony Częstochowskiego Forum Akwarystycznego:

" Często można spotkać się z opinią, iż lampy HQI się strasznie grzeją."

Zgadza się tylko , że w zasadzie nie wiele nam jeszcze to mówi.
W twoim przypadku najlepszym wyborem byłby świetlówki T5.
Działają na prawdę bardzo dobrze. Brak migotania i długa żywotność stosowana z zapłonem elektronicznym o dużej częstotliwości w T5 powoduje , że są wydajniejsze niż świetlówki T8. Zachowują dłużej prawie trzy krotnie RA.
W temperaturach 35C , T5 osiągają najwyższą wydajność tak więc pasują do pokryw zamkniętych bardzo dobrze.
Skraplanie wody im nie przeszkadza , przy lampach Hqi to zabójstwo.
  • Rysiek
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 1183
Pozdrawiam
Paweł rysiek

youtu.be/QZ9rgR5PpRM

Odp:HQI ,T5 - I NIC JUŻ NIE ROZUMIEM :/ 10/09/2011 18:00 #39470

Przeciez zaraz nad samo woda nie bedzie chlodzenia tam sie wszystko stopi w takim "made in sam". Nie mowie juz o wodzie ktora chlapnie na rozgrzana szybe tragedia.

Ja nie wiem Beni jak Ty to widzisz.

Nie ma tam swietlowek skad pochodzisz ?

Rafal
  • rmboss
  • Offline
  • Zablokowany
  • Posty: 1639

Odp:HQI ,T5 - I NIC JUŻ NIE ROZUMIEM :/ 10/09/2011 20:45 #39481

To nie tak jak mówisz ,że nie ma- po pierwsze musiał bym się pogodzić z faktem braku rafy w największym zbiorniku.Po drugie T5 mam w innym akwa mam też t8 więc wiem z czym to się je.Za to powiem Ci tak -mieszkam w miejscu ,że za "flaszkę" i dobrą bajerę można załatwić wiele jesli nie wszystko.

Co do tego made in sam to nie wiem dlaczego odrazu zakładasz ,że nie umiał bym tego zrobic podobnie albo lepiej niż jakaś tam firma.Zrobienie chłodzenia nawet do akwarium to nie jest duży problem jeśli się umie i lubi kombinować.Problem ,żeby to było wydajne na tyle żeby lampę HQI obsłużyło.

Zauważyłem ,że firmy akwarystyczne dają cholendarne ceny za coś co często jest bardzo proste.Nie zmienia to faktu ,że też z czystego lenistwa wolał bym kupić.

Co do tych szyb to mam już dwie szybki ze szkła hartowanego do halogenów -one też się grzeją ,a są to obudowy do zewnątrz.Nagrzana szyba i zimny deszcz- gorzej w akwa chyba nie bedzie.Dodam ,że mam je darmo -wiem ,może to dla Ciebie nie do pojęcia...:)I nie ukradłem ich

Najważniejszej sprawy nie rozumiecie- też bym wolał dać gotową obudowę ,ale mi nie wejdzie pod pokrywę a pokrywa MUSI zostac taka jak jest. Pokrywa miała być pod t5 z wydajnym systemem chłodzenia myślę ,że powinno dać radę wsadzić tam HQI.

Dlatego musi to być HQI podpokrywowe.Koszty chyba jednak nie będą takie małe , ale powiem szczerze ,że im więcej czytam o HQI tym bardziej chcę je mieć a już miałem wybrane oprawki i świetlówki dopiero od momętu założenia tego tematu zaraziłem się tym HQI.

Pytanie do użytkowników HQI- opiszcie mi jakoś dokładniej te słynne grzanie szczególnie przy użyciu wentylatorków.Kolega Cichlakiller bardzo ciekawy post napisał -pokazał byś zdjęcia dokładniejsze tej lampy.Ona jest nowa? Od początku się tak grzała? Ile może być stopni na obudowie i ile ma wentylatorków.

Rmboss dzięki za pomysł z radiatorem -duże radiatory mam.Nie wiem tylko jak to połączyć z materiałem od którego ma być pobierane ciepło.Są jakieś pasty i kleje z tegoco wiem ale nie wiem jakie...

Niedługo zamawiam żarnik i elektroniczny zapłonnik.

sklep.roslinyakwariowe.pl/oswietlenie/za...zny-150w-p-2645.html

www.zoolight.pl/product-pol-654-150W-Zar...XCELLENCE-5600K.html

Co myślicie o tym żarniku i zapłonniku. Gdzie można znaleźć lepsze?


T5 wejdzie tylko 39W. Wyobraź sobie ile musiał bym kabelków dawać i tych świetlówek ile zapłonników.Ile z tym miał bym roboty ,a z tego co czytałem i tak zbiornik by nie był doświetlony.
  • Beni182
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 210

Odp:HQI ,T5 - I NIC JUŻ NIE ROZUMIEM :/ 10/09/2011 21:09 #39483

Witam.

Beni182 napisał:
Cichlakiller bardzo ciekawy post napisał -pokazał byś zdjęcia dokładniejsze tej lampy.Ona jest nowa? Od początku się tak grzała? Ile może być stopni na obudowie i ile ma wentylatorków.[/b]


Jest nowszej generacji,ale niewiem jaki to ma miec wplyw na temperature.
Obudowa w naturalny sposob nad zarnikiem "odprowadza" cieplo do gory.
Ja sobie poparzylem paluchy dotykajac sufitu.

Dlatego nawet po zamontowaniu wentylacji,ktora swietnie wydmuchuje cieplo i tak polozylem tam jeszcze ta specjalna szmatke.

Ja bym spokojnie niespal zamykajac HQI w jakiejs obudowie...no ale do odwaznych swiat nalezy...

Masz jeszcze dokladniejsze zdjecie...

Pozdrawiam.
Forum4.JPG

Odp:HQI ,T5 - I NIC JUŻ NIE ROZUMIEM :/ 10/09/2011 21:26 #39488

Dzięki.

Pomagajcie koledzy jak ktoś coś wie związanego z tematem niech pisze.

Po za tym ,że się nie da-to już wiem ,a raczej słyszałem bo nie wierzę.

Obudowa się nie stopi bo jest z płyty meblowej.

Całe akwarium to projekt własny ,ale wykonane przez różnych fachowców i mnie -to co umiałem robiłem sam.

Dzięki temu mam dokładnie to co chciałem , nie wiem czy taniej bo postawiłem na bezpieczeństwo i szafkę robiłem dwa razy- dokładnie to dwie szafki (jedną wzmacniałem drugą robiłem) ,ale druga jest jak by co gotowa pod trochę mniejszy zbiornik , ale to niezwiazane z tematem ,w sumie nie ważne...
  • Beni182
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 210
Ostatnio zmieniany: 10/09/2011 22:00 przez Beni182.

Odp:HQI ,T5 - I NIC JUŻ NIE ROZUMIEM :/ 10/09/2011 21:40 #39492

Zalacz najlepiej jakies zdjecie...to bedziemy widziec,jak to wyglada chwilowo i ma wygladac.

Mamy tu stolarza na forum? Od jakiej temp. plyta meblowa sie samozapala?

Surowe drewno przy 275°C ale od 200°C juz sie kopci.


Oj,oj...panowie chyba sie zlozmy dla kolegi na gasnice...hihi
Ostatnio zmieniany: 10/09/2011 21:47 przez Cichlakiler.

Odp:HQI ,T5 - I NIC JUŻ NIE ROZUMIEM :/ 10/09/2011 21:59 #39495

Cichlakiler napisał:
Zalacz najlepiej jakies zdjecie...to bedziemy widziec,jak to wyglada chwilowo i ma wygladac.

Mamy tu stolarza na forum? Od jakiej temp. plyta meblowa sie samozapala?

Surowe drewno przy 275°C ale od 200°C juz sie kopci.


Oj,oj...panowie chyba sie zlozmy dla kolegi na gasnice...hihi


Człowiek się parzy od ponad 40 stopni bo taka temperatura zabija białka-to przeczytałem ja uważam ,że jednak od około 60 dopiero się czuje ból ,nie wazne ile ważne że to ,że parzy nie znaczy że się zapali .Czytałem w fokusie o doswiadczeniu gdzie gościu wszedł do kabiny ,włozyli tam też kawałek mięsa i ono się usmarzyło a gościowi nic nie było.Posiadamy ogromną ilość gruczołów potowych czyli wydajne chłodzenie... ile jest stopni w saunie?

Gaśnicę w domu mam, uważam ,że powinna być w każdym domu.

Fajne : www.proline.pl/?g=Ch%B3odzenie
  • Beni182
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 210
Ostatnio zmieniany: 10/09/2011 22:00 przez Beni182.

Odp:HQI ,T5 - I NIC JUŻ NIE ROZUMIEM :/ 11/09/2011 02:03 #39509

Posluchaj krotko - nie baw sie w samorobne HQI bo sie spalisz, jak
nie TY to otoczenie...

Kilka osob mialo - nie ma juz - nie zyj forami, olej takie swiatlo.

Sam zobaczysz co i jak od czytania forum glowa boli.

Zarniki sa drogie - napewno nie sa po 75 zeta jak pisales. Za 75 zl mozesz szmatke kup
ic od kurzu...
  • rmboss
  • Offline
  • Zablokowany
  • Posty: 1639
Wygenerowano w 0.32 sekundy
Ważne
  • Osoby, którym padła dorosła pawiooka o w miarę proporcjonalnej budowie,  proszone są o zrobienie jej zdjęcia i umieszczenie zapakowanej w torebkę ryby (koniecznie w pozycji wyprostowanej!) w zamrażalniku. Następnie proszę o skontaktowanie się z administratorem.
  • Portal pawiookie.pl poszukuje osób biegle posługujących się jednym z języków: angielskim, niemieckim lub też rosyjskim, w celu przetłumaczenia treści artykułów. Osoby chętne do pomocy proszone są o skontaktowanie się z administratorem.