czwartek, październik 06, 2022
Witamy w pawiookie.pl!
Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

HQI ,T5 - I NIC JUŻ NIE ROZUMIEM :/
(1 przeglądających) (1) Gość

TEMAT: HQI ,T5 - I NIC JUŻ NIE ROZUMIEM :/

Odp:HQI ,T5 - I NIC JUŻ NIE ROZUMIEM :/ 11/09/2011 10:57 #39517

Witam.

Beni182 napisał:
Posiadamy ogromną ilość gruczołów potowych czyli wydajne chłodzenie...



Proponuje obkleic ta obudowe takimi gruczolami,bo bedzie sie pocic a pocic jak sie HQI rozgrzeje...


Jak widzisz nikt Tego pomyslu z HQI w obudowie tutaj z nas nie popiera...ale moze sie poprostu wszyscy milimy,i ten Twoj pomysl naprawde sie powiedzie?

Pozdrawiam!

Odp:HQI ,T5 - I NIC JUŻ NIE ROZUMIEM :/ 11/09/2011 11:12 #39519

Beni - zobacz - tu się specjaliści odzywają co mają takowe urządzenia - za mało dla Ciebie??

Gdzie Ty takie rzeczy wyczytujesz co tutaj na forum piszesz?? (linki bym prosił jeśli można gdzie tak piszą).

Przecież nie piszemy Ci tego dlatego że nie chcemy żebyś miał HQI

Pozdrawiam
  • corleone
  • Offline
  • Użytkownik (2 ostrz.)
  • MJ
  • Posty: 2603

Odp:HQI ,T5 - I NIC JUŻ NIE ROZUMIEM :/ 11/09/2011 13:22 #39525

Beni182 napisał:
To nie tak jak mówisz ,że nie ma- po pierwsze musiał bym się pogodzić z faktem braku rafy w największym zbiorniku.Po drugie T5 mam w innym akwa mam też t8 więc wiem z czym to się je.Za to powiem Ci tak -mieszkam w miejscu ,że za "flaszkę" i dobrą bajerę można załatwić wiele jesli nie wszystko.

Z tą flaszką to widzę spoko masz w czym problem jak tak....zagadaj z ziomkami to i nową lampę będziesz miał za flaszkę. Też bym tak chciał.
Dobra nie w tym rzecz ....skoro jak piszesz masz rafę i używasz świetlówek T5 i T8.
Masz pewne doświadczenie i pewnych pytań powinno nie być w tej materii.
Zresztą czytając to można wnioskować , że część pytań jest trochę źle sformułowana.
Po prostu nie potrzebna....,bo poniżej twierdzisz , że jesteś w stanie , no zakładasz , że lepiej zrobisz niż jakaś firma....czekam na efekty.

Co do tego made in sam to nie wiem dlaczego odrazu zakładasz ,że nie umiał bym tego zrobic podobnie albo lepiej niż jakaś tam firma.Zrobienie chłodzenia nawet do akwarium to nie jest duży problem jeśli się umie i lubi kombinować.Problem ,żeby to było wydajne na tyle żeby lampę HQI obsłużyło.
Miło by było zobaczyć zrobione coś co jest lepsze niż np.Giesemann , czy Arcadia lub Aqua connect ten ostatni ma w swej ofercie lampy z efektem wschodu i zachodu słońca.
To tak tylko jeżeli byśmy chcieli porozmawiać o naprawdę wypasionych lampach.

Zauważyłem ,że firmy akwarystyczne dają cholendarne ceny za coś co często jest bardzo proste.Nie zmienia to faktu ,że też z czystego lenistwa wolał bym kupić.

Ceny są przystępne dla lamp i w 1 tyś. spokojnie się zmieścisz.
  • Rysiek
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 1183
Pozdrawiam
Paweł rysiek

youtu.be/QZ9rgR5PpRM
Ostatnio zmieniany: 11/09/2011 13:29 przez Rysiek.

Odp:HQI ,T5 - I NIC JUŻ NIE ROZUMIEM :/ 11/09/2011 15:39 #39528

Rysiek gdzie ja napisałem ,że mam teraz rafę? Ja napisałem ,że może w przyszłości będę miał.
Na drugi raz czytaj uważnie bo napisałem również ,że POKRYWA jest i ma być oraz ,że żadna dostępna lampa tam nie wejdzie. Nauka czytania ze zrozumieniem jest na etapie gimnazjum w takim razie powinienem wysnuć wniosek ,że nie skończyłeś gimnazjum.-Ty takie wnioski wysuwasz. Twierdząc albo raczej sugerując ,że zadaję pytania ,a twierdzę ,że mam doświadczenie czyli ,że co -kłamię że mam doświadczenie.Jak ostatnio liczyłem to akwaria mam od 18lat - to jest pewne doświadczenie.
Co do tego ,że pytania niektóre są proste to możesz sobie jak dla mnie myśleć co chcesz.

Koniec tematu ja sobie będę jednak dalej sam robił i do wszystkiego sam dochodził bo mało osób tu chce pomóc lepiej się zbijać i drażnić. Zamiast pomóc lepiej mówić nie tak ,tak się nie da ,zamiast wspólnie pomyśleć jak to zrobić żeby się dało.

Sugerujesz ,że jak postawię flaszkę "ziomkom" to mi załatwią orginalną lampę nie zmienia to tego ,że nie zmieści się do pokrywy. Powiem więcej sugerujesz ,że kupuje takie rzeczy od złodzieji ,a to nie o to mi chodziło (każdy mierzy swoją miarą ) chodziło mi ,że mam dostęp do różnych skomplikowanych maszyn i mógł bym na nich wykonać wiele , po za tym są na szczęście osoby życzliwe co np: kupują budkę do której jest przytwierdzony czujnik ruchu z halogenem i na pytanie ile chesz za ten halogen - mówią weź sobie darmo mi i tak nie potrzebny.
Wiem wiem coraz mniej ludzi życzliwych , lepiej myśleć jak zgnoić sąsiada zamiast jak samemu się wzbogacić .

Dzięki szczególnie dla kolegi Ryśka za fachową pomoc. Narazie
  • Beni182
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 210
Ostatnio zmieniany: 11/09/2011 15:49 przez Beni182.

Odp:HQI ,T5 - I NIC JUŻ NIE ROZUMIEM :/ 11/09/2011 15:49 #39531

Kazdy staral sie tu pomoc tlumaczac Tobie Beni ze to bardzo niebezpieczne przedsiewziecie - starasz sie tego jakby nie dopuszczac do swojej wiadomosci. Kolega Rysiek jak i Cichlakiller napewno sa fachowcami w tej dziedzinie bo takie lampy akurat maja lub mieli.

Ja tez wychowywalem sie przy HQi i wiem ze to jest mega cieplo.

Ja w Twoim przypadku wymyslil bym pokrywe z plexi np. i kupil normalna wiszaco nad akwarium HQi.

Ty zrobisz jak uwazasz.

Po Twoich wypowiedziach widac ze jestes w temacie wiec tak jak napisal Rysiek ja tez powtorze co niektorych pytan wogole nie powinno byc - znasz na nie odpowiedzi.

Ja zycze powodzenia i chetnie taki projekt tworczy obejrze.

Rafal
  • rmboss
  • Offline
  • Zablokowany
  • Posty: 1639

Odp:HQI ,T5 - I NIC JUŻ NIE ROZUMIEM :/ 11/09/2011 15:54 #39535

To ,że znam odpowiedzi nie znaczę ,że nie chce usłyszec zdania innych , ale wymagam szacunku a nie sugestji ze jestem paserem czy cos w tym rodzaju.IDE ZAPALIĆ.

Tym co mi pomogli np:cichllakiler szczerze dziekuję.
Tym co mają wiedzę ale nią się nie dzielą podziękujecie wy użytkownicy forum jeszcze nie raz gdy popełnicie błąd którego można było uniknąć.
  • Beni182
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 210

Odp:HQI ,T5 - I NIC JUŻ NIE ROZUMIEM :/ 11/09/2011 15:56 #39536

Beni182 napisał:
To nie tak jak mówisz ,że nie ma- po pierwsze musiał bym się pogodzić z faktem braku rafy w największym zbiorniku.Po drugie T5 mam w innym akwa mam też t8 więc wiem z czym to się je.Za to powiem Ci tak -mieszkam w miejscu ,że za "flaszkę" i dobrą bajerę można załatwić wiele jesli nie wszystko.
a tu na początku zdania....to co ??? Jak mam to rozumieć....aj się tylko pisz ze zrozumieniem czasami.
Chcesz pomocy to ją otrzymujesz. Wiem co piszę.
Jak uważasz , że gówno wiem oki.
  • Rysiek
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 1183
Pozdrawiam
Paweł rysiek

youtu.be/QZ9rgR5PpRM
Ostatnio zmieniany: 11/09/2011 15:59 przez Rysiek.

Odp:HQI ,T5 - I NIC JUŻ NIE ROZUMIEM :/ 11/09/2011 15:56 #39537

A nie ma takich HQi na listwach ? Tkich ze slabymi zarnikami zeby nie za mocne byly ? Takie jakby w pokrywie ? cos chyba u nas widzialem, poszukam zaraz.

Rafal
  • rmboss
  • Offline
  • Zablokowany
  • Posty: 1639

Odp:HQI ,T5 - I NIC JUŻ NIE ROZUMIEM :/ 11/09/2011 16:03 #39538

Beni182 napisał:
Za to powiem Ci tak -mieszkam w miejscu ,że za "flaszkę" i dobrą bajerę można załatwić wiele jesli nie wszystko.

Beni to też Ty napisałeś....tak więc nie dziw mi się , że tak się do tego ustosunkowałem.
Z resztą dla mnie spox.
  • Rysiek
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 1183
Pozdrawiam
Paweł rysiek

youtu.be/QZ9rgR5PpRM
Ostatnio zmieniany: 11/09/2011 16:03 przez Rysiek.

Odp:HQI ,T5 - I NIC JUŻ NIE ROZUMIEM :/ 17/12/2011 19:15 #42635

WITAM!

Właśnie ruszyły pierwsze testy HQI. NADESZŁA WIELKOPOMNA CHWILA.

Temperatura przy słabym wentylowaniu 4 cm od żarnika 36 stopni C. Po ponad 20 minutach świecenia.

Da się?


















(fotki wstawiłem / kamyllo2)

P.S. Po godzinie temperatura bez zmian...

To nie jest pełne chłodzenie, projekt zakłada jakieś 2 razy mocniejsze chłodzenie i trochę lepsze osłony termiczne . Na wypadek uszkodzenia chłodzenia termostat odcinający zasilanie do lampy przy około 80*C.

Osłony termiczne zimne można dotykać ręką czuć lekkie ciepło ale nie są nawet gorące. Po wyłączeniu żarnika i chłodzenia temperatura mierzona natychmiast przy nim samym jakieś 55*C .Wentylator zwykły do chłodzenia komputera zajeżdżony całkiem najpierw pracował w komputerze potem 3 lata przy świetlówkach przy akwarium ,a teraz już się raczej nie nadaje do niczego bo sam zmienia prędkości...
Przy spadku prędkości wzrastała temperatura do 38 potem znowu szybciej chodził to spadała do 36 i tak do końca świecenia potem jakoś stabilnie chodził i temperatura 36 *C bliżej żarnika mierzona ponad 40*C.
NA UWAGĘ zasługuje fakt że teraz lampa chodziła w odwrotnej pozycji, ale myślę że fakt iż ciepłe powietrze unosi się do góry nie wpłynie wiele na działanie lampy bo obieg powietrza był wymuszony.

Koszt w tej chwili nie przekroczył 200 zł myślę ,że w 300 zł się spokojnie zmieszczę.
  • Beni182
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 210
Ostatnio zmieniany: 17/12/2011 22:38 przez Beni182.
Wygenerowano w 0.31 sekundy
Ważne
  • Osoby, którym padła dorosła pawiooka o w miarę proporcjonalnej budowie,  proszone są o zrobienie jej zdjęcia i umieszczenie zapakowanej w torebkę ryby (koniecznie w pozycji wyprostowanej!) w zamrażalniku. Następnie proszę o skontaktowanie się z administratorem.
  • Portal pawiookie.pl poszukuje osób biegle posługujących się jednym z języków: angielskim, niemieckim lub też rosyjskim, w celu przetłumaczenia treści artykułów. Osoby chętne do pomocy proszone są o skontaktowanie się z administratorem.