wtorek, lipiec 16, 2019
Witamy w pawiookie.pl!
Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

moje 450
(1 przeglądających) (1) Gość
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: moje 450

Odp:moje 450 05/10/2009 11:54 #24389

Piach budowlany rożni sie czasem kolorem zależy jak żwirownia go klepie.
  • trefl
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 96

Odp:moje 450 05/10/2009 13:07 #24391

CZyli bez problemu moge kupić piach budowlany?
  • ewela84
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 57

Odp:moje 450 05/10/2009 22:10 #24392

ja np mam jasny piach do piaskownic tzw. cześć kupiony w sklepie zoo a cześć od "King-owego" sklepu

Troszkę drobny ale nie jest tragiczny. Do głowicy nie dolatuje. Gąbki go hamują. Na dnie kubła jedynie troszkę piasku jest podczas czyszczenia filtra. Z resztą piach lepszy gdyż cały syfek zostaje na wierzchu, jak chcesz to sobie ściągasz go zasysając wodę wężem przy okazji podmianki

Paweł
Paweł

WYNAJMĘ MERCEDESA W108 DO ŚLUBÓW I INNYCH IMPREZ OKOLICZNOŚCIOWYCH mercedes-w108.samochody-weselne.pl/

OFERTA RÓWNIEŻ TUTAJ www.facebook.com/pages/Samoch%C3%B3d-do-...0200731017125?ref=hl

Odp:moje 450 06/10/2009 12:52 #24393

Z tym budowlanym to bywa różnie. Może zawierać różne niekorzystne dodatki. Może to wpływać na jakość wody, np zwiększenie twardości. Możesz to sprawdzić, zalewając trochę piasku w kieliszku (np) octem. Jak zobaczysz bąbelki gazu, to znaczy, że się nie nadaje. Kwas organiczny (np ocet) rozpuszcza sole wapnia i to widać po bąbelkach. Jak wrzucisz taki pach do akwarium ,to będzie ci ona zatwardzał wodę. Ja też mam taki jak klata - piach do piaskownic. jest bezpieczny i tani, do dostania w każdym (chyba) markecie. No chyba, że sezon się skończył, ale na dziale ogrodniczym powinien być. Łatwo się go odpłukuje i nie wpływa negatywnie na wodę.
Co do obsady, to jak uważasz. Jeżeli ryby są agresywne, to lepiej ich nie mieć, bo może dojść do poważniejszych problemów, niż panoszenie się. Na pewno nie usuwaj pawiookich .
  • kamyllo2
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 3744

Odp:moje 450 06/10/2009 13:28 #24394

Cześć
Paratilapia panoszy się ale tylko do tej drugiej swojej ziomalki:) Pawic nie rusza, zresztą jest od niech o wiele mniejsza. Martwi mnie tylko płochliwośc moich pawic. Jak tylko szybciej poruszam sie koło akwarium to chowaja sie za korzenie lub za rurki od filtra:( Zupełnie inna sytuacja jest kiedy siadam sobie i patrze na nie, wtedy przypływają blisko do szyby i "wdzięczą" się Tylko te dwie są takie strachliwe:) Wieczorem znów atakują swoje odbicie w szybie:)Istny kocioł, ale pisałam już o tym w innym wątku.
Co do piachu to słyszałam o tym teście własnie z octem. Mi osobiście podoba sie piasek kwarcowy i zapewne wymienie podłoże przy okazji czyszczenia generalnego akwa:)
Mam jeszcze pytanie do kolegów mądrzejszych... Bezpośrednio po podmiance wody około 130l azotyny mam w granicach 80. Wode podmieniam raz w tygodniu około 130-150l zawsze odstana. Czy mam zwiększyć ilośc podmienianej wody, czy częstotliwośc na 2 razy w tygodniu? parametry moje to TWO 17 TWW13 PH 7,6 nie jest rewelacyjnie niestety:( Co radzicie? Widziałam takie preparaty ph/kh minus moze zastosowac je,również preparat easy balans (tetra) wpadł mi w oko na którym jest napisane że zmniejsza zawartość azotynów? Czy mam oba stosowac? CZy spełniają one swoją funkcję? wolałabym jednak nie lać niepotrzebnie chemii do zbiornika.

Jakich preparatów używacie? CZy dodajecie uzdatniacza, soli akwarystycznej i Denitrol lub inne bakterie po czyszczeniu filtrów wewnętrznych do wody po podmianie?
  • ewela84
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 57
Ostatnio zmieniany: 06/10/2009 14:06 przez ewela84.

Odp:moje 450 06/10/2009 16:07 #24397

Mam podobny problem ostatnio, lecz w innej skali. Zwiekszenie czestotliwosci podmian moze wg mnie doprowadzic do wyjałowienia większego zbiornika z pozytecznych bakterii, choc chwilowo pomaga.problem bedzie narastał.

Ja dzialam w inna strone, tzn. dowalilem dobrych bakterii nitryfikacyjnych po podmianie. ja bym dodal tetry i cycle bakterii, dorzucilbym jeszcze cycle waste /to bakterie skierowane na rozkladanie nieczystosci ze zwirow, filtra itd./, ktory na takie brudasy ryby moze takze pomoc. Nie bawilbym sie w preparaty o ktorych piszesz. ten tetry nawet kiedys probowalem ale bez efektow, tylko po podmianie dowal te bakterie, mniej karm przez chwile. dowal tetry bakterie i cycle przekraczajac 2 x zalecane dawki, moze byc na raz. potem ze 3 dni glodowki, potem mniej karm niz zwykle i dowal cycle waste. i nie podmieniaj wody przez 2 tygodnie, zeby bakterie mialy czas i okazje popracowac./po to ograniczenie karmienia bo nie bedzie podmiany jednej/

No i wracasz do podmian, jak ci sie chce to bym robil mniejsze podmiany o polowe, ale 2 razy w tygodniu.

Tak bym to rozegral, a przy podmiankach bym dolewal regularnie zalecana ilosc bakterii kazdorazowo i aquasafe /tam jest pozywka dla bakterii/

U mnie sie troche rozwalila biologia, bo przelalem wode z akwa i wymienilo sie zamiast 30% moze z 70% i teraz pracuje nad powrotem do normalnosci, a jako, ze mam duze akwa i duze ryby to trudniej jest cos spitolic, ale jak sie spitoli to potem trudniej to doprowadzic do porzadku.

pozdro

Ilu akwarystów tyle porad oraz wiadomo, było, ze chodzi o azotany
  • kocur
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 89
Ostatnio zmieniany: 07/10/2009 09:07 przez kocur.

Odp:moje 450 06/10/2009 19:35 #24401

ewela84 napisał:
Bezpośrednio po podmiance wody około 130l azotyny mam w granicach 80.


Powiem tak: , , niemożliwe bo 5 mg/l to dawka śmiertelna jest! Pewnie są osobniki, które mogą jakiś czas przetrwać w wyższym stężeniu ale nie w takim jakie podajesz. Albo skopałaś pomiary, albo zmień testy. Przeczytaj jeszcze ten wątek:

www.pawiookie.pl/fireboard/artykuly-wers...ami-azotu-u-ryb.html

i powiedz, czy niczego nie pomyliłaś. Jeżeli pomyliłaś Azotyny i Azotany, to by znaczyło że jest ich sporo w kranówie (ile?), albo robisz za niskie podmiany, ale sprecyzuj najpierw co pomierzyłaś i jaki jest rzeczywiście tego poziom.

ewela84 napisał:
Wode podmieniam raz w tygodniu około 130-150l zawsze odstana.


W 450 litrach w ciemno powiedziałbym: o 50 - 80 litrów tygodniowo za mało, na co wskazywały by pomiary (pod warunkiem, że pomierzyłaś Azotany a nie Azotyny).

ewela84 napisał:
Czy mam zwiększyć ilośc podmienianej wody, czy częstotliwośc na 2 razy w tygodniu?


Patrz moje powyższe, wczas odpowiedź: po dwakroć tak.

ewela84 napisał:
parametry moje to TWO 17 TWW13 PH 7,6 nie jest rewelacyjnie niestety:


Już kiedyś pisałem: to nie dyski, jest ok i z tym nie walczymy, chyba, że bawiąc się w Małego Chemika chcemy coś jeszcze bardziej spieprzyć

ewela84 napisał:
Widziałam takie preparaty ph/kh minus


To zwykły kwas, rozcieńczony... Odpuść...

ewela84 napisał:
również preparat easy balans (tetra) wpadł mi w oko na którym jest napisane że zmniejsza zawartość azotynów? Czy mam oba stosowac? CZy spełniają one swoją funkcję? wolałabym jednak nie lać niepotrzebnie chemii do zbiornika.


O tym zaś Flex ostatnio pisał i wówczas też w odpowiedzi na Twoje pytanie, od tamtej pory nic się nie zmieniło : nie usuwa, tylko wiąże:

www.pawiookie.pl/fireboard/choroby-i-lec...warium-34.html#24087



ewela84 napisał:
Jakich preparatów używacie?


Wyłącznie H2O w najczystszej możliwie postaci, za to DUŻO i CZĘSTO;)


ewela84 napisał:
Denitrol lub inne bakterie po czyszczeniu filtrów wewnętrznych do wody po podmianie?


Wewnętrzne służą tylko do czyszczenia mechanicznego wody, czyścić trzeba jak najczęściej i nic do wody nie dodawać. Nie mają wpływu na stabilość biologiczną zbiornika - ta zależy od dojrzałości kubła - filtra zewnętrznego, ale nawet przy czyszczeniu kubłów (raz na pół roku - rok) przy stabilnym zbiorniku nigdy nie udało mi się zachwiać biologią w akwa.

Marek
  • King
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1596

Odp:moje 450 06/10/2009 19:36 #24402

mnie osobiście martwi temat zasysania piasku do głowicy,wynika mi ze schematu jbl ze pierwsze leci przez głowice,gąbki ale może źle interpretuje ten obrazek,pierwsze są takie gąbki bardzo rzadkie,myślę dać tam trochę gęstsze?
  • trefl
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 96

Odp:moje 450 06/10/2009 19:53 #24404

Ja bym jednak poczekał z jakąkolwiek chemią, włączając w to te niby dobre bakterie, które przecież też same w tych preparatach nie są. Zastanawiam się przede wszystkim, czy nie pomyliłaś azotanów z azotynami. Gdybyś mówiła o takich poziomach azotynów, to tam już by nic nie pływało i to od dawna. Zakładam, że chodzi o azotany. Wg mnie przy takich podmiankach o jakich piszesz, że robisz nie powinnaś mieć takiego wysokiego poziomu. Coś jest nie tak. Po pierwsze zacznij od zbadania poziomu azotanów w wodzie do podmian. Normy dopuszczają aż 50 mg/l NO3 w wodzie pitnej. Sprawdź testem wodę z kranu, czy skądkolwiek ją bierzesz do podmian. Jeżeli tam jest 0, to sprawa jasna. Tylko intensywnymi podmiankami załatwisz sprawę. Na początek połowa wody do wymiany. Zbadaj poziom azotanów przed i po. Oczywiście podmiankę połącz z konkretnym odmulaniem dna. Podejrzewam, że druga podmianka około 40-50% po trzech dniach doprowadzi poziom azotanów do akceptowalnego poziomu. Potem już tylko, z testami w ręku, pilnować i podmieniać na czas wodę.

Tyle dodatków do wody, o których pisze kocur wg mnie jest powodem jego problemów ze stabilizacją zbiornika.

Swoją drogą kocur, spójrz na swój post i oceń obiektywnie, czy można coś z niego wyczytać? Zabrakło dużych liter i generalnie ortografii. Mógłbyś jednak bardziej się wysilić i okazać szacunek dla czytających. Wyedytuj post tak, by chciało się go czytać, bo usunę / ja.
  • kamyllo2
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 3744

Odp:moje 450 07/10/2009 08:00 #24407

A widzisz jednak azotany:) Tak to jest jak w pracy ukratkiem piszę przed szefową W sobote biore się za porządki w akwa, wywale troche kamieni i badziewną kryjówkę która dopiero teraz zaczęła mi szpecić:)Będę miała miejsce na dnie i ułatwię sobie odmulanie.Nie chcę wlewać niepotrzebnie chemii do akwa bo zrozumiałam to juz po odpowiedzi kolegi Flexa. Zwiększę też ilość podmienionej wody, tylko czy mogę mieć 120l odstanej a reszta normalnej kranówki prosto z kranu:)?

Zaobserwowoałam wczoraj,że moje pawice siedząc za filtrem ciągle kopią, starają się tez przesunąc filtr? Czy to jakies preludium do zalotów?Pływają razem przytulają się po chwili zaczynają wariować.
  • ewela84
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 57
  • Strona:
  • 1
  • 2
Wygenerowano w 0.27 sekundy
Ważne
  • Osoby, którym padła dorosła pawiooka o w miarę proporcjonalnej budowie,  proszone są o zrobienie jej zdjęcia i umieszczenie zapakowanej w torebkę ryby (koniecznie w pozycji wyprostowanej!) w zamrażalniku. Następnie proszę o skontaktowanie się z administratorem.
  • Portal pawiookie.pl poszukuje osób biegle posługujących się jednym z języków: angielskim, niemieckim lub też rosyjskim, w celu przetłumaczenia treści artykułów. Osoby chętne do pomocy proszone są o skontaktowanie się z administratorem.