wtorek, maj 21, 2019
Witamy w pawiookie.pl!
Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

375l - moje Oscary
(1 przeglądających) (1) Gość

TEMAT: 375l - moje Oscary

Odp:375l - moje Oscary 24/03/2011 22:15 #34758

Artt napisał:
No to wbijaj w temat zbiornik chcesz stawiać to nie ma na co czekać już tu było kilku takich co powyżej 1000l baniaki stawiać chcieli postów nawalili na ten temat chyba tylko po to żeby one były ja tam nie wiem nie znam się, a ze zbiorników gów… wyszło.

Albo wbij post/wątek w odpowiednim dziele o temacie nazywam się iksiński jestem stąd i stąd i potrzebuje pomocy w budowie sumpa. Dużo pieniędzy nie mam lub mam nie wiem jak to z Tobą i zapłacę tyle i tyle za pomoc lub z dobrej woli może ktoś się wychyli wiedzą i czasem ale w tym kraju na takie niespodzianki bym nie liczył chociaż jak cukier jest po 6 zł w lewiatanie to już wszystko może się zdarzyć w tym jakże ciekawym kraju nad Wisłą.

Kreatywnym trzeba być jakbym miał możliwość postawić coś o takiej pojemności a bym fundusze miał ograniczone to bym kombinował, prosił, kłamał, błagał, przekonywał, namawiał/niepotrzebne skreślić.

Edyta: HameR wybacz że Ci wątek lekko zaśmieciliśmy w złej wierze tego nie czyniliśmy przynajmniej ja, co do kolegi SG1 to jak wyżej ''nie wiem jak to z Tobą''


A ty dobrze się czujesz?
Mój zbiornik jest już na etapie montażu.
Odpowiedni wątek był przeze mnie założony,ale widzę że tu same cwaniaczki(no może poza Corleone i Klatą)i pomocy niet.
W tym temacie podłączyłem się do tematu dlatego,że też mnie interesuje filtracja(wolał bym nie mieć sumpa).
Nie chcecie pomóc to nie.Bez łachy.

Rżniecie mądrali z akwa 240L dla pawich,a jak ja chcę i mam możliwość zrobić coś sensownego-żeby rybom było dobrze to zjeby.
No nieźle

Kamil ty jako mod powinieneś wiedzieć,że stosowny temat jest założony.
Ale jak negujecie każdego z pomysłem na zbiornik większy niż 1000L to nie wróżę powodzenia temu forum.
Patrzycie na to ile kto ma kasy i według tego oceniacie jego możliwości,a ja odpalę akwa 1600L za nie duże pieniądze,nie tak jak kolega Subek-np.Nie wnikam dokładnie w koszty,a że o swoich piszę to dlatego że może ludzie z mniejszym budżetem niż Ty-Subek tez chcą mieć akwa tej lub większej wielkości.
Z tym,że raczej nie ma sensu pisać o tym na tym forum-do którego do tej pory miałem szacunek.Na innych forach przynajmniej można porozmawieć z ludźmi.
  • SG1
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 356
Ostatnio zmieniany: 24/03/2011 23:09 przez SG1.

Odp:375l - moje Oscary 25/03/2011 07:27 #34761

SG1 napisał:
...Kamil ty jako mod powinieneś wiedzieć,że stosowny temat jest założony...


To nie śmieć tutaj. W Twoim wątku też uzyskasz odpowiedzi. I do tego będzie tam pigułka wiedzy, jak zbudować taki zbiornik jak twój.
A ja nie wszystko mam obowiązek pamiętać, co tutaj napisane. Tym bardziej się z tego tłumaczyć.
Reszta wypowiedzi, poza powyższym cytatem, kwalifikuje się pod ostrzeżenie. Po co te nerwy (pytanie retoryczne)?
  • kamyllo2
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 3744

Odp:375l - moje Oscary 25/03/2011 14:28 #34762

...Jak się czasami mówi "nerwy w konserwy" ja mam 1000lit baniak i jakoś nie widzę nalotu w moim kierunku.U Subka nie chodziło o kasę miał swoje poglądy czasami nie słusznie,nie przekonujące i też mu się oberwało.Nie ma zmiłuj...jeżeli w pewnych sprawach czy też teoriach nie masz racji to nie masz.
10000,20000tys lit,nie zmienia faktu pozostajesz taki sam jak ten co ma 20,30 razy mniej.Postawienie dużego akwarium o niczym nie świadczy.Z resztą większość to spaprane "aranże".Równo uprawnienie jest przy najmniej powinno być.
A na temat sumpa było pisane już wcześniej.Żadna rewelacja są zamienniki i też działają świetnie.Czasami warto mieć coś oryginalnego.
  • Rysiek
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 1182
Pozdrawiam
Paweł rysiek Rycharski

youtu.be/QZ9rgR5PpRM
Ostatnio zmieniany: 25/03/2011 14:29 przez Rysiek.

Odp:375l - moje Oscary 25/03/2011 14:31 #34763

corleone napisał:
No to za mała wydajność według mnie jak na mechanika do 500l z tego eheima.

Teoretycznie pociągnął by 500l ale z małymi rybami. Zaznaczam, teoretycznie
U mnie oba filtry pracowały na paletkach i dobrze sobie radziły. Narazie nie zamierzam zmieniać filtracji, zobaczymy jak to będzie potem.
  • HameR
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 17
SEMPER FI

Odp:375l - moje Oscary 25/03/2011 15:28 #34767

Z tą filtracją to dalej patrzę "epoka kamienia łupanego".Jakie obliczania,wyliczenia to stare wywody jak węgiel.I słabo się mają do rzeczywistości.
Nie wiem skąd to wszystko wychodzi,ale tak właśnie jest na innych forach z reguły.Bywałem to znam pytania i odpowiedzi.Wałkowanie bzdetów od lat,i tak się ciągnie i ciągnie.Stanie w miejscu.
Brak po prostu wiedzy właściwej.Obliczać to można czy starczy na browara....
Pytanie powinno być nie ile? ,a przez co ma przepływać woda? i jak?
Większość myśli jak woda więcej przepłynie przez filtr(y) to będzie czyściej "gówno" prawda.Mechanicznie może tak,ale to najmniej ważne.
Są tak fajne i proste patenty i w dodatku naturalne że kierowanie się tym co było w latach 80-tych XX wieku.
Jest po prostu dla mnie nie poprawnym zrozumieniem całego pojęcia,czym powinna i czym jest w zasadzie filtracja.
  • Rysiek
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 1182
Pozdrawiam
Paweł rysiek Rycharski

youtu.be/QZ9rgR5PpRM
Ostatnio zmieniany: 25/03/2011 15:30 przez Rysiek.

Odp:375l - moje Oscary 25/03/2011 18:17 #34772

Rysku rozumiem że to aluzja do mnie, napiszę tylko że pawiookie.pl to jedyne forum na którym jestem zarejestrowany i na które wchodzę, sorki jestem też na arowana.pl ale byłem z 5 razy w sumie a nie pamiętam kiedy ostatnio i nie czerpię wiedzy z innych źródeł i nie wypowiadam się nigdzie, natomiast jeżeli chodzi o to że napisałem że są za słabe do 500l to oczywiście chodziło mi o to że powinien być jeden mechaniczny do klarowania wody z nieczystości taki ponad 1000l/h ale w biologicznych nie ma to znaczenia i te kubły na pewno dadzą radę z tym akwa, byle było wszystko jak najbardziej że tak powiem nie ruszane przez człowieka. Sam mam jbl e900 jako biologiczny wypełniony oryginalnie może z raz czyszczony od kupienia ale prefiltr na wlocie czyszczony dokładnie raz w tygodniu i aquaszut 1000l/h mechaniczny też raz w tygodniu czyszczony dokładnie i biologia działa wyśmienicie w 240l. Oczywiście tylko para ponad 20cm pawiookich (robią się fajne grubaski a od C&A nabierają super kolorów - zostawiłem dużego tigera i reda a mniejszego tigera oddałem). Od ponad tygodnia zero walk, przepychanek lub czegokolwiek podobnego, ciągłe pływanie razem - mam nadzieje że to para
Reasumując do akwa 500l dałbym coś w stylu filtracji u tuptusia - jeden porządny i wielki kubeł z mocną pompą (o ile dobrze pamiętam 2000l/h) i ti uważam za kozacką filtrację opartką na kubełku.

Pozdrawiam!
  • corleone
  • Offline
  • Użytkownik (2 ostrz.)
  • MJ
  • Posty: 2603

Odp:375l - moje Oscary 26/03/2011 16:00 #34775

corelone napisał:
Rysku rozumiem że to aluzja do mnie
Gdybym miał aluzję do Ciebie do bym Ci na priv dał znać.

corleone napisał:
napiszę tylko że pawiookie.pl to jedyne forum na którym jestem zarejestrowany i na które wchodzę, sorki jestem też na arowana.
To nie zmienia postaci rzeczy Adrian czy gdzieś jesteś,czy nie jesteś na forum.

corelone napisał:natomiast jeżeli chodzi o to że napisałem że są za słabe do 500l to oczywiście chodziło mi o to że powinien być jeden mechaniczny do klarowania wody z nieczystości
Nie musi być żaden mechaniczny.Odchodzi się od tego typu dzielenia filtracji.Przy najmniej w naturalnych akwariach.Zawalanie miejsca i nie potrzebne wydatki na filterki które i tak są mało efektywne.Akwarium świetnie obejdzie się bez tego.Tak więc moja odpowiedź po co to wszystko w akwarium jest jak najbardziej na miejscu.Nigdy nie stosowałem mechanika w środku" i bardzo dobrze" nie zauważyłem żadnych ujemnych przyczyn tego stanu rzeczy.Czasami wręcz przeciwnie może być stresujący dla nie których gatunków ryb.

corelone napisał: Reasumując do akwa 500l dałbym coś w stylu filtracji u tuptusia - jeden porządny i wielki kubeł z mocną pompą (o ile dobrze pamiętam 2000l/h) i ti uważam za kozacką filtrację opartką na kubełku.
Reasumując trochę inaczej to pojmuje.Widzę że Ty Adrian zresztą nie tylko wybacz na etapie liczb jesteś.Sugerujesz się tym ile ma dany sprzęt.Co w ogóle jeżeli chodzi całość tematu nie jest najważniejsze.
Ja bym spytał jakie i ile zwierząt będzie chowanych dopiero bym się zastanawiał nad typem i mocą urządzeń które mają pracować w ekspozycji.Po prostu profesjonalnie.
  • Rysiek
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 1182
Pozdrawiam
Paweł rysiek Rycharski

youtu.be/QZ9rgR5PpRM
Ostatnio zmieniany: 27/03/2011 16:06 przez Rysiek.

Odp:375l - moje Oscary 26/03/2011 16:49 #34778

Ja rozumuję poprostu że na akwa długie 3 metry filtr jbl e1500 nie machnie bąbelkami do połowy akwa, zawsze jak miałem sam kubełek w akwarium to na górze woda po jednej stronie akwarium nie ruszała się przez co zbierały się tam nieczystości i po dniu wyglądało jak pajęczyna prawie, może to tylko u mnie tak jest :/

Dopiero jak cała tafla jest poruszana to jest praktycznie idealnie czysta. Może to tylko u mnie...

Sam chętnie pozbyłbym się wewnętrznego i zastąpił go drugim kubełkiem ale uważam że musiałby mieć mocniejszą pompę niż obecny jble900 żebym nie miał w/w problemu - chyba że to nie problem....

Ryśku ja na pewno nie mam tyle doświadczenia a co dopiero mówić o wiedzy co Ty więc jeżeli się mylę to wyprowadź mnie z błędu. Mógłbym zostawić sam e900 i wyjąć mechaniczny - czytaj wewnętrzny (co tydzieńgo dokłądnie całego czyszczę w wodzie z kranu czyli niszczę wszystkie bakterie czyli tylko e900 dba o filtrację a NH3 mam 0, NO2 0 i NO3 max 25, 240l 2 pawiookie około 22cm - 2 razy w tygodniu po około 30-40% wody podmieniam)? Chociaż żeby zobaczyć jak będzie skoro w mechanicznym wewnętrznym i tak prawdopodobnie nie ma żadnych pożytecznych bakterii...

I rozumiem że nie do mnie pisałeś prosto ale na podstawie mojego postu pewnie (i innych których setki jak nie tysiące wcześniej przeczytałeś).
Pozdrawiam
  • corleone
  • Offline
  • Użytkownik (2 ostrz.)
  • MJ
  • Posty: 2603
Ostatnio zmieniany: 26/03/2011 16:53 przez corleone.

Odp:375l - moje Oscary 26/03/2011 18:30 #34779

corleone napisał:
Ja rozumuję poprostu że na akwa długie 3 metry filtr jbl e1500 nie machnie bąbelkami do połowy akwa, zawsze jak miałem sam kubełek w akwarium to na górze woda po jednej stronie akwarium nie ruszała się przez co zbierały się tam nieczystości i po dniu wyglądało jak pajęczyna prawie, może to tylko u mnie tak jest :/

No właśnie to co widać najbardziej boli.A powinno być na odwrót.To co nie widoczne gołym okiem szkodzi i jest trujące tego powinniśmy unikać.Mechanika ma tylko zabezpieczać i wyłapywać widoczne części.W innych przypadkach se nie sprawdza,a czasami nawet szkodzi kumulując na swej powierzchni zaległości z akwarium.Powodując wzrost azotanów i azotynów.

corelone napisał:
Dopiero jak cała tafla jest poruszana to jest praktycznie idealnie czysta. Może to tylko u mnie...

Wybacz nie za bardzo rozumiem z tą taflą...wody zapewne?

Sam chętnie pozbyłbym się wewnętrznego i zastąpił go drugim kubełkiem ale uważam że musiałby mieć mocniejszą pompę niż obecny jble900 żebym nie miał w/w problemu - chyba że to nie problem....

corelone napisał:
Ryśku ja na pewno nie mam tyle doświadczenia a co dopiero mówić o wiedzy co Ty więc jeżeli się mylę to wyprowadź mnie z błędu. Mógłbym zostawić sam e900 i wyjąć mechaniczny - czytaj wewnętrzny (co tydzieńgo dokłądnie całego czyszczę w wodzie z kranu czyli niszczę wszystkie bakterie czyli tylko e900 dba o filtrację a NH3 mam 0, NO2 0 i NO3 max 25, 240l 2 pawiookie około 22cm - 2 razy w tygodniu po około 30-40% wody podmieniam)? Chociaż żeby zobaczyć jak będzie skoro w mechanicznym wewnętrznym i tak prawdopodobnie nie ma żadnych pożytecznych bakterii...
Z tymi filtrami to czasami jest tak że przeceniamy ich wartość,a raczej złóż tam pracujących.Myślimy że dużo za nas robią że mamy super....i tu czasami błąd.
Spróbuj nie podmieniać wody ile się da.Powyjmuj wszystkie absorbery.Karm normalnie jak zawsze.Mierz wodę testami może nie co dzień,a co drugi nie wszystkie parametry NO3,KH,PH ale z PH to raczej w przypadku jakiś znacznych spadków.Tak,abyś w porę mógł zareagować przy np.delikatnych rybach..Wtedy po testach min.zobaczysz jaki system filtracyjny w akwarium czy wydajny,czy mało wydajny.Jeżeli będziesz miał duży wzrost związków azotowych to umówmy się,ale za całkiem nie złe parametry wody przez Ciebie w/w odpowiedzialna jest podmiana wody.A filtry Wtedy będziesz miał ocenę swojej filtracji.Jak tak się bawiłem.
Podmiany są potrzebne jak najbardziej,tylko nie przeceniajmy filtrów,bo czasami miłe zaskoczenie może być.
corelone napisał:
I rozumiem że nie do mnie pisałeś prosto ale na podstawie mojego postu pewnie.
Piszę do wszystkich młodych,starych nie ma podziału na grupy,wiek,wiedzę.Nie którzy wiedzą o co chodzi.Nie którzy nie.To nie grzech nie wiedzieć.Nie było i nie ma takiego co by wszystko wiedział.
Pozdrawiam
  • Rysiek
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 1182
Pozdrawiam
Paweł rysiek Rycharski

youtu.be/QZ9rgR5PpRM
Ostatnio zmieniany: 26/03/2011 20:47 przez kamyllo2.

Odp:375l - moje Oscary 27/03/2011 12:44 #34782

SG1 napisał:
Artt napisał:
No to wbijaj w temat zbiornik chcesz stawiać to nie ma na co czekać już tu było kilku takich co powyżej 1000l baniaki stawiać chcieli postów nawalili na ten temat chyba tylko po to żeby one były ja tam nie wiem nie znam się, a ze zbiorników gów… wyszło.

Albo wbij post/wątek w odpowiednim dziele o temacie nazywam się iksiński jestem stąd i stąd i potrzebuje pomocy w budowie sumpa. Dużo pieniędzy nie mam lub mam nie wiem jak to z Tobą i zapłacę tyle i tyle za pomoc lub z dobrej woli może ktoś się wychyli wiedzą i czasem ale w tym kraju na takie niespodzianki bym nie liczył chociaż jak cukier jest po 6 zł w lewiatanie to już wszystko może się zdarzyć w tym jakże ciekawym kraju nad Wisłą.

Kreatywnym trzeba być jakbym miał możliwość postawić coś o takiej pojemności a bym fundusze miał ograniczone to bym kombinował, prosił, kłamał, błagał, przekonywał, namawiał/niepotrzebne skreślić.

Edyta: HameR wybacz że Ci wątek lekko zaśmieciliśmy w złej wierze tego nie czyniliśmy przynajmniej ja, co do kolegi SG1 to jak wyżej ''nie wiem jak to z Tobą''


A ty dobrze się czujesz?
Mój zbiornik jest już na etapie montażu.
Odpowiedni wątek był przeze mnie założony,ale widzę że tu same cwaniaczki(no może poza Corleone i Klatą)i pomocy niet.
W tym temacie podłączyłem się do tematu dlatego,że też mnie interesuje filtracja(wolał bym nie mieć sumpa).
Nie chcecie pomóc to nie.Bez łachy.

Rżniecie mądrali z akwa 240L dla pawich,a jak ja chcę i mam możliwość zrobić coś sensownego-żeby rybom było dobrze to zjeby.
No nieźle

Kamil ty jako mod powinieneś wiedzieć,że stosowny temat jest założony.
Ale jak negujecie każdego z pomysłem na zbiornik większy niż 1000L to nie wróżę powodzenia temu forum.
Patrzycie na to ile kto ma kasy i według tego oceniacie jego możliwości,a ja odpalę akwa 1600L za nie duże pieniądze,nie tak jak kolega Subek-np.Nie wnikam dokładnie w koszty,a że o swoich piszę to dlatego że może ludzie z mniejszym budżetem niż Ty-Subek tez chcą mieć akwa tej lub większej wielkości.
Z tym,że raczej nie ma sensu pisać o tym na tym forum-do którego do tej pory miałem szacunek.Na innych forach przynajmniej można porozmawieć z ludźmi.


Kolego czy ja cokolwiek do ciebie pisałem, że mi odpowiadasz?

Takie totalnie z dupy wyjęte wycieczki osobiste powinny być nagradzane banem.
  • subek
  • Offline
  • Użytkownik
  • Posty: 707
Wygenerowano w 0.25 sekundy
Ważne
  • Osoby, którym padła dorosła pawiooka o w miarę proporcjonalnej budowie,  proszone są o zrobienie jej zdjęcia i umieszczenie zapakowanej w torebkę ryby (koniecznie w pozycji wyprostowanej!) w zamrażalniku. Następnie proszę o skontaktowanie się z administratorem.
  • Portal pawiookie.pl poszukuje osób biegle posługujących się jednym z języków: angielskim, niemieckim lub też rosyjskim, w celu przetłumaczenia treści artykułów. Osoby chętne do pomocy proszone są o skontaktowanie się z administratorem.