Echindorus napisał:
(...)Wodda jest dodatkowo stale napowietrzana przez zainstalowany na wylocie węża \"dozownik\". Warto zaznaczyć, że \"dozownik\" skierowany jest maksymalnie na powierzchnię wody w sposób, który wprawia jej powierzchnię w ruch, a jednocześnie nie powoduje hałasu. Jest to przeze mnie sprawdzona, najskuteczniejsza metoda natleniania wody przy zachowaniu jej stałego ruchu w zbiorniku.
Przy okazji prosiłbym o fotkę tego ustrojstwa. Sam uzywam po prostu rury deszczowni na krótszej ścianie zbiornika, ale i jej widok mnie odrobinę wkurza (jedyny tech w akwarium

)
Echindorus napisał:
(...) Ponadto muszę zaznaczyć, że używam uzdatniacza wody (tetra AquaSafe). Sporadycznie, raz na trzy miesiące wzbogacam wodę przy jej podmianie w witaminy (tetra actiwant). Uzdatnianie wody jest w moim, przekonaniu konieczne. Dodaję preparat do akwarium po jego napełnieniu. Muszę podkreślić, że różnica w intensywności ubarwienia ryb jest zaskakująca. Zachęcam do stosowania uzdatniacza wody również z uwagi na jego działanie częściowo wpływającego na zahamowanie rozwoju glonów i widocznie poprawiającego kondycję rybek.
Tu się troszkę zgubiłem - intensyfikację kolorów ryb ma powodować AquaSafe czy Activant?
Echindorus napisał:
Dwa razy w tygodniu odmulam dno. Czynność ta polega na zebraniu nieczystości z powierzchni piasku. Raz na dwa tygodnie palcami likwiduję martwe pola w podłożu.
Piach pod względem utrzymania czystości faktycznie jest genialny

Sam również używam i dużo czasu pewnie jeszcze minie, aż dam się namówić na inne podłoże. Jeszcze tylko w kwesti zastoisk - boisz się siarkowodoru? Przy odrobinie szczęścia i czasu w takich \"martwych polach\" rozwijają się bakterie denitryfikacyjne - więc nie grzebiąc tam mamy denitryfikator za free. osobiści wybór miejs, w których nie może być zastoisk pozostawiam rybom - ale - podobnie jak u Ciebie - kopanie w dnie jest znikome.
Echindorus napisał:
Wodę wymieniam przez zastosowanie długiego węża sięgającego WC. Nalewam przez załączenie wody z sieci. Nie ukrywam, że nie mam czasu i miejsca na stosowanie innego sposobu przygotowania wody. Nie jest to metoda godna polecenia, jednak stosowana przeze mnie przez wiele lat.
Nie jesteś w tym procederze sam
Rafał