Publikacja zdjęcia w sieci nie oznacza rezygnacji z praw autorskich. Brak oznaczeń na zdjęciu nie oznacza rezygnacji z wyłączności na ich dysponowanie. To, co się dzieje na Allegro jest obarczone 'niską szkodliwością czynu' - i tu jest pies pogrzebany. Kwestie przyzwoitości pomijam.
Co do kwestii prawnych już na serio - dopóki nie zbędę praw do publikacji konkretnych zdjęć, dopóty tylko ja mogę je umieszczać gdzie zechcę. Obejmuje to praktycznie wszystkie moje fotki, poza tymi konkursowymi, co do których umieszczania wyraziłem zgodę, niekiedy także w publikacjach przynoszących zysk użytkującemu - ale wówczas godziłem się na stosowny regulamin, w którym owe prawa zbywałem - nie tracąc jednocześnie swoich, przez co nadal zdjęć używać mogę swobodnie.
Zdjęć robić nie potrafię, ale umieściłem w sieci taki film:
Wczoraj przeglądałem allegro i trafiłem taką aukcję: allegro.pl/trzciniak-14-zl-szt-dostawa-d...lka-i2201324549.html
Ktoś wyciął klatkę z mojego filmu, miałem nic nie pisać, ale dziś się jednak zapytałem skąd wziął to zdjęcie i że uważam, że jest to klatka z mojego filmu.
Taką dostałem odpowiedź:
"Proszę o przesłanie kopii bądź linku do filmu wraz ze wskazaniem czasu z którego ponoć pochodzi ""klatka z Pańskiego filmu", gdyż jeżeli jest Pan w błędzie złożę doniesienie o pomówienie zgodnie z art.212 k.k. jak również fałszywe oskarżenia wobec mojej osoby zgodnie z art.„Art. 115. 1. Kto przywłaszcza sobie autorstwo albo wprowadza w błąd co do autorstwa całości lub części cudzego utworu albo artystycznego wykonania,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 3..- na który to artykuł również powołam się w przypadku pozwu.
Pozdrawiam "
Już nieaktualne, przestraszył się i zmienił zdjęcie, wcześniej była klatka, która jest widoczna jako główna.
Usunął czy nie, u mnie Pan MaximuS-Warszawa z Allegro ląduje na czarnej liście za cwaniactwo jakie Ci zaserwował w odpowiedzi, wolałbym nigdy nie mieć z nim do czynienia.
Osoby, którym padła dorosła pawiooka o w miarę proporcjonalnej budowie, proszone są o zrobienie jej zdjęcia i umieszczenie zapakowanej w torebkę ryby (koniecznie w pozycji wyprostowanej!) w zamrażalniku. Następnie proszę o skontaktowanie się z administratorem.
Portal pawiookie.pl poszukuje osób biegle posługujących się jednym z języków: angielskim, niemieckim lub też rosyjskim, w celu przetłumaczenia treści artykułów. Osoby chętne do pomocy proszone są o skontaktowanie się z administratorem.